Catania kaput

Október óta nem látott parádéval vágta haza kedvenc csapatunk a Cataniát jó három éves nyeretlenségi sorozatot törölve ezzel ellenük. Négyest vertünk a mumusnak, de lehetett volna az nyóc is. Mindenesetre 2014 első meccsén, a Juve ellen okosabban kell majd bánni a ziccerekkel.

mehdiMehdi a miénk

Van B-tervünk is

Capitan Futuro Dani és a jó Kevin Sztrotli eltiltása miatt, de Totti és Destro együttes jelenlétében most először húzta a elő a B-tervet Rudi Garcia. Illetve kapcsolt már át a Roma a szokásos 4-3-3-ról 4-2-3-1-re meccs közben, ám a kezdő vasárnap először állt föl az utóbbi rendszerben. Destro amióta megjött két hete, vágott is két gólt két meccsen, így Totti visszatérésével a Francesco vagy Mattia dilemma tornyosult II. Rudi előtt. Ám fondor lelkű mesterünk a vagy szót ésre cserélte. Destro ezúttal igazi 9-est játszott, míg Totti mögötte eggyel pedig fantasista-trequartistát.

Így De Rossi és Strootman helyett nem kellett Bradley-n kívül még egy középpályást bogarászni a padról és az eltiltását letöltő Pjanic registaként segíthette a Capitanót a brigád irányításában úgy, hogy közben védekező feladat is hárult rá bőven. Szerencsére látszott a Catania ellen, hogy a 4-2-3-1-et szintén nyár óta gyakorolja a brigád. Így a húsz perces bejáratás után zökkenő mentesen sziporkáztak a skacok az új felállásban.

20 perc nyökögés

Az első húsz percben azért szemet szúrt a két klasszis középpályás hiánya. Ekkor a bátor 4-3-3-ban kezdő Catania könnyen átzúzott a középpályánkon. Ezzel meg is lepték a mieinket, akik kapkodtak a kis kapitány megnyugtató jelenlétét nélkülözve. Hanem Leandro Castan és Mehdi Benatia tanár urak nem jöttek zavarba és a meccsről-meccsre jobb Dodo is állta a sarat hátul. Elől pedig Pjanic pontatlansága mellett, Tottin is meglátszott, hogy október eleje óta nem játszhatott kezdőként.

goloromEgy meccs, négy öröm

Aztán jött egy szöglet a 18. percben és jött Mehdi, hogy ne csak hátul, de elől is kisegítse a nyökögő csapatot. A szögletet Ljajic végezte, Destro belefejelt, Afrika legjobb középhátvédje pedig a kapuba stukkolta.

70 perc parádé

És akkor elkezdett focizni a Roma úgy, ahogy október óta nem. A kapitány megegeresedett és zárójelbe tette az utóbbi hónapok vérhugyálós szenvedéseit. Szellem és fantázia költözött a csapat játékába és hirtelen egy igazi bajnokaspiráns szórakoztatta az Olimpico népét, valamint a tévénéző és a sztrímelő gyerekeket.

És itt tengermély tiszteletünket leszögezve sem értünk egyet Rudi Garciával, aki gyenge első és pazar második félidőről beszélt a sajtótájékoztatón. Nyökögős első húsz és pompás utolsó hetven.

Gervinho, mi így szeretünk

Már az első félidő végére vezethettünk volna három góllal, de Lord Csekonics szellemében kezelték fiaink a ziccereket az egész meccs alatt. A báró úr különdíját természetesen Gervinho nyerte, aki elcseszett vagy négy zinyót. A góljáért aztán besöpört még egy kitüntetést, azt meg valami Charlie Chaplin ajánlotta föl. Rudi Garcia is élcelődött kis kedvencén, annak jobb lábáról a bal lábára, a sutáról meg a kapuba pattanó góljára utalva. A mester szerint még szerencse, hogy gyakorolják a fiúk rosszabb lábbal is a lövéseket.

Mindenesetre, ha focit touch downra játszanák tutira aranylabdás lenne a Homlok. Így viszont azzal vigasztalhatja magát tizenhatoson belüli performanszai után, hogy ő a mi Dombi Tibink. Azért tűnik ügyetlennek a skac, mert sokkal gyorsabb, mint amilyen technikás. Oszt mikor beveret a tizenhatosra a fény sebességével: hú vaszod, már az ötösnél vagyok – gondolja és topogni kezd, míg a kapus fedezni tudja sarkot, vagy egy Zapata be nem csúszik.

A Catania ellen üres kapura is képes volt kapufát rúgni ötről, de mert jó a csapatszellem, Ljajicnak csak sikerült gólt rúgatnia Gervával egy olyan helyzetben, amikor maga a szerb is beverhette volna.

Gervinho-RomaNézd má’, ez pattanik

Akad itt tanár

A második félidő elején az ötvenötödik percig hűvös halomba vezettük a szebbnél szebb támadásokat. Maicon és Dodo a széleken robogott, Totti időnként mélyen visszalépve villantgatta a zseníliáit, Pjanic is pontosabb lett és Bradley is megtalálta végre a helyét az új szerkezetben. Aztán jött a megszokott Destro-gól. Emberünk belebotlott a Frison kapusról börleszkbe illően elé pattanó labdába. A gól előtti támadásnál már úgy tűnt, hogy Totti elveszti a labdát, de becsúszva visszaszerezte, a térfél közepéig szaladt vissza érte, hogy tanári módon egyből indíthassa a balszélen száguldó Dodót.

Kisvártatva a második gólra, egy szabadrúgás után ismét fejelt egyet Mehdi az 59. percben. Közben hátul Castannal egyetemben mindig ott volt, ahol lennie kellett. Úgy általában olyan helyzeteket old meg  Benatia elgánsan, melyeknél lassan már izgulnunk kéne és ha csak teheti, nem vagdalja ki a labdákat eszetlenül, inkább megjátssza azokat. Ráadásul négy góljával  – sokadmagával együtt – középhátvéd létére házi gólkirály. A magunk részéről nehezen tudjuk eldönteni, hogy a tanár úr vagy Strootman volt-e nagyobb húzás a nyáron.

Az utolsó fél órában már csak az volt kérdés, hány gólnál állunk meg a végén, meg az, hogy mekkora helyzet kell Homloknak a gólhoz. Végül akár nyolcat-tízet is rúghattunk volna a Cataniának. Tutira ki fog esni a Serie A-ból az a csapat, amelyik rendületlenül tolja 4-3-3-at, hogy közben hátul lyukasabb, mint egy Zeman-brigád és elől gólok helyett csak szögletekig jut.

aleeeBoldog karácsonyt!

Az újévben az első meccset a Juve Arénában játsszuk vízkeresztkor. A karácsonyi bejglizés és a szilveszteri pezsgőzés után mekkora lenne már egy vén nyaszter elleni győzelemmel lezárni az ünnepkört.

16 hozzászólás a(z) “Catania kaput” bejegyzéshez

 1. Kezdesre estem be a tv ele, es netet sem neztem elotte, igy az elso husz perc arra ment ra, hogy kerestem ki a sz@rnak kene meg kozeppalyan jatszani…aztan egy totalkepen negy egyvonalban elhelyezkedo vedot es tamadot lattam egyarant, s akkor leesett, aminek le kellett. Nagy huzas volt RG-tol a megfelelo helyzetben, a megfelelo merkozesen, a megfelelo csapat ellen.
  Szep ajandek volt az unnepekre.
  Bekes, Boldog Unnepeket Mindenkinek!!
  Forza Roma!

   • Ez semmiben nem befolyasolja a mondandomat, ahogy a poszt szinvonalat sem :-))))
    Itt szeretnem megragadni az alkalmat, hogy megkoszonjem egesz eves odaado munkatokat Petor Urral egyetemben, melyet e blog fonntartasara, uzemeltetesere forditotok. A sajat es magam neveben 🙂

    • Köszönjük! A két ünnep között talán lesz időm előkotorni és beszerkeszteni a régi derbi posztodat. Nekem kellemetlen tartozásom ez. 😉 .

  • Szeretnem meg megjegyezni, hogy 96%-os hatekonysaggal Lex Luthor lett a merkozes legjobbja a sikeres passzok tekinteteben. Megdobbentoen jo adat, barmilyen iranyba is inditotta atadasait.

 2. Szerintetek ki volt a legjobb nyári igazolás? Én egyelőre nem tudok dönteni Strootman és Benatia között. De Morgó, Gerva és Maici is ott van a szeren.

  • Rudi. És mindenki más holtversenyben a második. Végre ésszerűen igazoltunk. Ahova tapasztalat, rutin kell, oda olyan jött, ahova lendület, fiatalság, oda meg megint aki kell. Dicsérjük meg Pallottát és Sabatinit is.
   .De tényleg szinte lehetetlen eldönteni.

   Még ami nagyon jó, hogy jó a társaság, folyamatosan lehet látni csoportképeket, ahol együtt szórakoznak. Ez is nagyon fontos.

 3. Elsőként is fejezzük ki örömünket. Ezt a 41 pontot senki sem várta, nem várhatta. Sajnos a Juve nem tud pontot veszteni így 5 pont a hátrány, de én ennek is örülök.

  Fontos meccs lesz a juve elleni. Személy szerint nagyon várom. Taktikailag egy hatalmas csemege lesz. Ha Conte kemény farkú és ragaszkodik a 3-5-2-höz könnyen kikaphat. Mágnestáblán felrakva könnyen látszik 2 szélen végig 2v1-ben vagyunk, ha Rudi felvállalja a 4-3-3-at. Eddig egyedül Real ellen húzta meg a 4-4-2-öt Conte, nah az ellenünk megint sülne (Real is ugye szél csapat). Érdekes lesz tart e minket annyira, hogy alkalmazkodjon hazai pályán. Ha engem kérdeztek 3-5-2-vel jönek, mint az utóbbi 2 évben mindig Italiában.

  Ebben az esetben nekünk az elöl lévő 3 emberhez kell találnunk 2őt. Gervinhonak muszáj játszani. Talán Capitano és Florenzi lehetne egy verzió. Szerintem taktika ugyanez lesz mint inter ellen idegenben -> KONTRA. mi kell ehhez??? egy passer (Totti) és egy winger (Gervinho) semmi több + azért Flroenzi, mert ebben az esetben nem bírunk el 2 nem védekező embert, Flo pedig a csatárok közül a legjobb védekező, ahogy írtam támadó meg nem kell több (ami picit bátrabb taktika, az Destro, de akkor neki egyik szélét le kell védekeznie, Ljajics szerepeltetése teljesen indokolatlan, mondjuk egy esetben nem ha Totti padozik). Lelki szemeim már látják, ahogy bal kötőből viszi befelé Homlok az ijedten hátráló Chiellinire 🙂 mindezt második hullámban Pjanics +Strotmannal támogatva. Védelmünk meg stabil lesz. Rúgnak egy les gólt, de bele fog férni, 2 kontrával elhozzuk a 3 pontot.

  ui: Gervinho érdekes egy pali, sokszor irtó hasznos, de tömörülő védelem ellen felére esik értéke. Kontrázó csapatban szerintem Cé Ronaldo + Bale után az egyik leghasznosabb. Amúgy nézzétek meg nem céloz csak belerúg a labdába, reméljük most jó felé fog menni!!!

  Annyi kiegészítés. Bradly egy nagyon hasznos játékos. 1) Elviseli hogy első számú csere 2) jól passzol hátrafelé :). 1 dolgot kell vele megértetni, sok dolga nincs, fusson + szerezzen labdát és amint megvan az első biztos embernek odaadni. Nem kell tőle kulcs passz, semmi. Ha ezt megcsinálja elég.

  Hajrá Roma!!!

  • Tényleg jó kérdés, hogy mit játszat Conte. Nekünk nagyon feküdne a 3-5-2, de a Juve ellen azért úgy se lesz könnyű. Egyébként, az egyetlen igazi kontrás meccsünk talán az Inter elleni volt, és ott Florenzi rendre felért a támadásokkal, sőt, egyet be is fejezett. Érdekes lesz. 🙂

   Boldog karácsonyt mindenkinek!

Leave a Reply