Fantasztikus AS Roma

Eddig is tudtuk, hogy fantasztikus csapatunk van, de vasárnap jól meg is erősítettek ebben minket a kedvenceink! Parádés mérkőzésen szakították meg az ikszek sorozatát, ráadásul olyan győzelmet arattunk Montelláék felett, amelyből nagyon sok erőt meríthetünk az elkövetkezendő időszakra. Visszatértünk a győzelmi útra, most már Európa komolyabb futballbajnokságainak egyetlen veretlen csapata vagyunk, amely egyáltalán nem mellesleg nem győz tapadni a Juventusra, s ezzel egy időben szakadni elfelé a többiektől. Óriási győzelem volt tehát a vasárnapi, amely egy igazán emlékezetes rangadó keretei között született meg.

destrosbackDestro eksztázisban

Jó ebédhez szólt a Sportklub, ahol felvezető kellőképpen fel is bőszítette az egyszerű bloggert: azon még csak röhögött nagyot, amikor Lisztes Krisztián első megszólalásakor Sebők Vilmos neve jelent meg a képernyőn, utána viszont a szanaszét pufogtatott közhelyszótár, illetve a Totti nélkül kipukkadt Róma, valamint De Sanctis nápolyi önmagáról szóló szajkózás okán bicskanyitogatással egybekötve egyre inkább fokozódott a rangadó hangulat.

Jól kezdtünk, bár az első komoly löketet Vargas jegyezte, de úgy estünk neki a liláknak, ahogy az a helyszínen helyet foglaló majd’ ötvenezer néző elvárta. Az erőfeszítéseinket koronázó siker hamar meg is érkezett, mégpedig Gervinho szuperszonikus sebességének és Maicon zsenijének köszönhetően. Azzal a lendülettel benne is maradtunk a támadásban, és nem véletlenül fogtuk a fejünket Dani fejesénél, amellyel sanszosan el is rendezte volna komolyabb kérdéseket, az egész meccsen nagyszerűen teljesítő Neto azonban megakadályozta mindezt. Folyt a labda, Gervinho egyszerűen tarthatatlan volt, de valami mindig közbejött, mint a szalámireklámban, így nem tudtunk megérkezni a második vágányra. Főképpen az elefántcsontparti legújabb kedvencünk tehette volna meg mindezt, de gyakorlatilag a támaszkodóval próbálta meg értékesíteni a zinyót – az ő sebességénél nem is annyira meglepőek az ilyen jellegű hibák.

A huszadik perc tájékán kezdett el lankadni a figyelem, és ennek eredményeképpen az addig láthatatlan Giuseppe Rossinak majdnem összehoztunk egy gólt. Kijöttek Montiék a szorításból, és egyre többször mutatták meg, hogy miért is respektálja őket teljesen jogosan az egész mezőny. Borja Valero, Vargas, Cuadrado és Rossi egytől egyig remek focisták, aki közül főleg az olasz-spanyol játékmester mozgatta remekül az övéit. Az események ilyetén alakulása után nem volt érdemtelen tehát, hogy Vargas egy hatalmas gránáttal kiegyenlített. Kiegyenlítődött a játék – amely továbbra is remek iramban működött – , s a nagy loholás után megérdemelten tértek pihenőre a csapatok.

maicongol

Maicon már az elején vezetést szerzett

A második félidő azonban a szezon eleji meccseket másolta talán azzal a differenciával, hogy a vendégek az első percben beköszönhettek volna, utána meg Aquilani hamarkodott el egy borzasztóan nagy lehetőséget. Az viszont már maximálisan megegyezett Rudi forgatókönyvével, hogy a 60. perc táján elkövetett csere (az igazán formán kívül futballozó Florenzi helyett hosszú sérülése után először kaphatott lehetőséget Destro) után egy csapásra elkezdtük gyártani a helyzeteket. Strootman ágyúgolyóját még hárította a buta akác, a gyakorlatilag csatárként rohamozó Maicon ziccerét meg Neto, de a kis szöglet után megint Gervinho villant, Destro pedig úgy érkezett meg a belőtt lasztira, ahogy kell. Szétrobbant a stadion, Mattiából pedig vulkánként tört elő az elmúlt fél év minden megpróbáltatása. Nem túlzás tehát egyáltalán azt állítanunk, hogy parádés visszatérésről beszélhetünk.

Megtartani nehezebb, mint megszerezni – ezt az örök okosságot vasárnap is megtapasztalhattuk az előny relációjában. Jöttek a lilák nagy erőkkel – Pasqual szabadrúgását igazán impozáns légi út után ártalmatlanította Morganunk. Montella behozta Pizarrót és Joaquínt is – na most ilyen nevekkel az inkák, maják és egyéb népek rovására biztos győzelmek szállíttattak  volna a történelem vérzivataros századainak folyamán, de az Olimpico egészen más kávéház. Főképpen akkor, amikor Tádé is megérkezik a védekezés megszilárdítására. Nyomtak a lilák, titkon ezért persze vártuk, hogy Gervinho beszalad a kapuba egy kontrával, de ez éppen úgy elmaradt, mint az egyenlítés. Mira kiállítása után cidriztünk még egy sort – és viszonylag gyakran eszünkbe jutottak az elmúlt hetek ikszei is, de végül teljesen megérdemelt módon hatalmas fiesztában törhetett ki az egész stadion, amikor a spori végre szájába vette a sípot, és lefújta ezt az igazán remek meccset.

A dicséretekkel egyéni téren sem fogunk fukarkodni, mert az ég egy adta világon semmi okunk nincsen rá: De Sanctis pontokat érő védéseket tett be a közösbe, Benatia ismét óriási tanárként működött közre, és az ellen kapujánál is okozott riadalmat fejeseivel, nem is egy ízben. Castan is nagyot ment. Maicon zseni, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, a Fio ellen ráadásul az egyik legveszélyesebb támadónkká is előlépett. Dodó élvezi a bizalmat, és egyre inkább értjük, hogy miért is szavazza meg neki mindezt II. Rudi.

gervafio

Gervinho meccse volt a vasárnapi

Középpályánk továbbra is kőkemény, Strootmannal szemben pedig igazán igazságtalanul bánt Fortuna, amikor már Neto verve volt, mint a jó asszony vak komondoroséknál. Gervinho hihetetlenül jól használta ki azt a rengeteg teret, amit hagytak neki botor módon a vendégek, látványára pedig a komplett lila védelmet leverte a víz tulajdonképpen folyamatosan. De mindezek felett és mindenekelőtt Destro győztes góljáról marad emlékezetes a rangadó. Maximálisan egyet kell értenem a Mesterrel: a csapat erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy most Destro döntötte el a partit. A nem teljesen egészséges Capitano játékára végül nem került sor, de mi tudjuk, hogy jelenléte igen sokat jelentett a társak számára.

Egy szó, mint száz: nagyon nagy győzelem learatásának voltunk szem- és fültanúi! Megyünk a Juvéval, és közben az eredmények nagyszerű alakulásának köszönhetően messzebbre kerültek a mögöttünk állók is. Tizenöt meccs és 37 megszerzett pont – alsó hangon is káprázatos! Annál pedig mi sem természetesebb, hogy a Milan elleni újabb rangadón várjuk a hasonló folytatást!

26 hozzászólás a(z) “Fantasztikus AS Roma” bejegyzéshez

 1. Egyrészt a Bayern még mindig veretlen 😀 Másrészt azért én nagyon meglepődtem azon a kapott gólon, ilyen bolondságokat nem szokott a védelem csinálni. Azonban most az állandó letámadásoknak nem az lett a vége, hogy előrerúgják a lasztit, hanem egymást hozták kellemetlen helyzetbe. Örülök a győzelemnek, Gervinhoval kritikus voltam mielőtt idejött, de kellett ő ide nagyon, le a kalappal. Castan tutira kisárgázta magát? Nem most töltötte le a dolgot?

 2. A cikk alapján egyetlen játékossal nem értek egyet és az Dodo: szerintem nem játszott jól tegnap és az elmúlt fordulókban sem! Kilógott ebből a csapatból (Florenzivel párban) és a Fiorentina sem véletlenül vezette azon az oldalon minden egyes támadását. Hangsúlyozom, elsősorban nem a kapott gól miatt mondom ezeket (nagyon csúnyán eladta a 16-os előterében, ahelyett hogy kivágta volna), mert ők is emberek, bárki hibázhat. Arra az oldalra sürgősen erősítés vagy egy jó Balza kell, bár én személy szerint megnézném Torosidist is ott.
  A másik dolog: emlékszem h a TV kiírta Castan sárgájánál h kihagyja a kövi meccset, de ez tévedés! Nemrég, a Torino ellen töltötte le eltiltását és direkt visszakerestem, azóta a tegnapi az első lapja, miért lenne eltiltott?! Ezzel ellentétben sokak mellett Pjanic veszélyeztetett volt, amikor ő először sárgát kapott nem írtak ki semmit, tehát a pirostól függetlenül mindenképpen kihagyta volna a Milan meccset. A tegnapi meccs végén az eredmény megtartása mellett én annak is szurkoltam h Maicon, DDR, Stroot, Lajcsi ne kapjon lapot, bőven elég lesz nekünk Pjanic hiányzása jövő héten, bele se merek gondolni h Bradley kezd a helyén.. Utólag az eredmények ismeretében nagy nyertesei vagyunk a fordulónak és azt gondolom, igenis ez a tegnapi siker többet jelent 3 pontnál. Visszajött a hit, a bizalom, DESTRO, és már Capitano is a partvonalnál toporog, újra lehet előzni a Juvét!! Milanóban nincs mese nyerni kell, az idei Milan ellen meg pláne!

  • Sok támadást megakasztott Dodo, ráadásul elegánsan. Ne felejtsd el, hogy Cuadrado személyében a liga egyik legjobb szélsője volt az ellenfele, és majdnem hibátlanul megoldotta. Se Cuadrado, se Rossi nem ficánkolt.

   • Egyetertek! Dodo egyre jobban megallja a helyet, a golnal meg nemcsak o, hanem Ljajic is ludas volt. (Nem veletlen inalt vissza Tomoviccal, aztan meg feleszu modon becsuszott, ahelyett hogy kisodorta volna labdastul az embert) Amellett a tamadasokba is egyre jobban kapcsolodott be. Ki kell meg emelni Cuadrado kapcsan Strootmant, aki rengeteget segitett be a kis brazilnak, majd Gervinhot, aki a meccs vege fele vitezkedett vedekezesben.
    Bradley szerepeltetesetol nem felek Milanoban, fokent ha jon a Capitano leosztani az altala megszerzett zsugakat.

 3. Batistuta001!vegre mas is latja rajtam kivul,hogy Dodo abszolut nem Roma szintu jatekos!Lehet majd idovel az lesz,adjak csak kolcson valahova 2 evre,aztan ha kesz,akkor johet vissza…
  Tobbiek,ti komolyan mit neztek amikor Dodot dicseritek?A “bolondos dallamokat”?az eredmeny tudataban felvetelrol neztem meg a vasarnapi meccset,szandekosan Dodo,es Pjanic jatekara koncentralvan (mert mindket jatekos egy ideje szurja mar a szemem).

  Dodo: 10 esetbol 7-szer rossz megoldast valaszt,es (vagy) rosszul helyezkedik,passzol (a golt is ugye rola kaptuk)ez 30%-os mutato…

  Pjanic:Kovezetek meg,de sajna en nem latom ot akkora magusnak,mint itt sokan…
  adjuk csak el a Man U-nak 30 millkaert,aztan morzsolodjon ott le…
  Nekunk fokent egy igazi iranyito hianyzik a csapatbol aki lat a palyan,es kivitelezni is tudja a meglatasait.Na ez nem Pjanic,jelenleg…
  Rengeteg az eladott labdaja,es a rossz megoldasa,
  Totti az egyeduli aki igazan jol tud osztogatni,de lassuk be,az oreg roka mar csak 37(!) eves sajna…

  • Ez aztán a hozzáállás kipécézek két játékost, oszt megnézek egy győztes meccset, hogy őket fikázhassam. Dodo igenis jól tartotta a az ellenfél legaktívabb és egyik legjobb játékosát, Cuadradót. Aztán az irányítót – akinek kétségtelenül volt jobb meccse – is érdekes elővenni egy jól játszva nyert meccs után. Amúgy, ha elküldenéd Pjanicot Marquinhot játszatnád a helyén vagy Bradley.t?

   • Mondjuk Dodoval kapcsolatban nekem is ambivalens érzéseim vannak (attól függetlenül, hogy nem tudok teljesen egyetérteni onedinkenedivel). A védekezést helyenként nagyszerűen oldja meg, de nem véletlen, hogy Rudi nem engedi fel túl sűrűn a támadásokhoz: rosszul passzol, nem tud beadni, feleslegesen cselez (és nem csak a mostani meccsen Cuadrado miatt). Védekezésben is sokszor a legegyszerűbb megoldást választja (magyarul arra rúgja amerre néz), ebből arra következtetek, hogy bizonytalan. Mégis azon az oldalon próbálkoztak többet a Fionál, ennek oka az lehet, hogy Montella látta a lehetőséget Dodoban (volt kb. 10 perc mikor Cuadrado oldalt váltott, de Maicon mellett esélye sem volt).

 4. Nyilvan nem egy meccs utan vontam le a konzekvenciat,hanem mondjuk az elmult 5 meccs utan amibol ugye 4 dontetlen lett…Mivel az iranyitonak van a tamadas szervezesben a legnagyobb szerepe,nyilvan Ot kezdem el lekovetni,es ha az emlekeim nem csalnak akkor Pjanicnak ez mar a 3-ik szezonja nalunk.az elso kettoben sem tartottam kiemelkedonek es sajna tovabbra is igazolja a meglatasomat… No Totti,No party…de ha szeretnetek leasok jo melyre az internet bugyraiban es kikeresem a passzolasra vonatkozo statisztikajat.
  Dodo meg….Nem akarok en itt senkivel sem vitatkozni,de szivesebben latnam egy ujraalakulo beksztritboyzban mint szeretett csapatunkban.

  Amugy ha elkuldenem Pjanicot abbol a penzbol amit kapnank erte,vennek egy minosegi kiforott iranyitot…
  Tudjatok,Marcos 31.5 misiert el,Benatia (kiforott jatekos) 13 misiert vetel.
  vagy Lamela 30 misiert el,gervi 8-ert vetel.
  Na valami hasonlo okos transzfert varok Sabatinitol ebben az ugyben is.

  • Totti generációja talán az utolsó, ahol még van klasszikus 10-es. Pjanic nem az. Írányít, de ne várd azt, hogy megközelítsen egy olasz focin nevelt, 37 éves világbajnok aranycipős, a történelem egyik legjobb játékosát.

 5. Pjanic jó játékos, szükségünk van rá és Garcia ragaszkodik hozzá! Elég megnézni a meccseket: Pjanic nélkül a Roma nagyságrendekkel sz@rabbul játszik.

  Dodóval már más a helyzet, tagadhatatlan, hogy nem ideális, de az is tagadhatatlan, hogy fejlődik. Ne feledjük, hogy ideális esetben ő csak Balzaretti cseréje lenne.

 6. Balza szintén nem mai gyerek már. A történetben annyi igaz, hogy Pjanic mellé kellene még egy irányítani képes játékos. Én Pastorét és Paredest olvastam, de az előző valószínűleg túl drága lenne, az utóbbi meg 18 és max hosszútávon lenne valaki, illetve egy halvány hangot hallottam Cabelláról, de szerintem csak azért hozták szóba mert franciahonban játszik és igencsak tehetséges.

 7. Nekem Cabaye is bejönne irányító poszton, és róla még pletykáltak is. Az viszont igaz, hogy a jelenlegi felállásban klasszikus irányítóra nem igazán van szükség, leginkább a szélekről indulnak a támadások. Fio ellen is szinte Maicon mozgatta a csapatot. Az persze más kérdés, hogy jól van-e ez így, de őszintén, amíg jönnek az eredmények, és Maicon ilyen zseni, addig én leszarom. 😀

 8. Egy kicsit a Milan elleniről: szerintetek mekkora esély van arra, hogy Destro kezdjen? Ha bír már egy meccset, én szívesen megnéznék egy Gervinho-Destro-Ljajic hármast elöl.

  A másik kérdés Totti. Rudi azt mondta a Fio elleni meccs után, hogy 15 perc van benne, vajon a Milan ellen kap már valamennyit? Ha csak egy 20 percre is, de jó lenne már látni.

  Egyébként Borriello megsérült, nem lesz ott ‘Mailandban’.

 9. Cabayet kihagytam valóban. Vitatkoznék abban, hogy mennyire van szükség az irányítókra (klasszikusra tényleg nincs, de Pjanic sem az, mert hátrébbről szervez, mint mondjuk Pirlo papa, vagy Montolivo), mert miattuk kell tömöríteni középen (ha rés van, akkor tudnak lukra játszani, kényszerítőzni, labdát járatni, ezért szorosabban kell állni az ellenfélnek, ergo a szélen több hely keletkezik). A jó irányítók nagy erőssége, hogy váratlant tudnak húzni, Pjanic ebben jó: néha lefordul, sokszor nem a legcélszerűbb embert választja, stb.

 10. Szerintem ideje lenne elfelejteni a romantikat a focibol. Nem azert mert ez jo, hanem szuksegszeru. Kulonben marad az alomvilag…A klasszikus tizesek ideje lejart, ez a modern foci felfogas hozadeka, marpedig Garcia eleg modern focit jatszat. Ebben pedig Pjanic az idealis jatekos. Rengeteget fut, utkozik, kiveszi a reszet a vedekezesbol is, emellett remekul hozza ki a labdat, jol tartja meg- akar tobb ember kozt is- es tobbnyire jol is jatssza meg. Helyenkent pazar megoldasai es meglatasai vannak, illetve remek jobb laba. Persze nem Totti, de Totti csak egy volt Romaban, s sokaig vagy orokre talan az is marad. Viszont 37 eves es fel kell ra keszulni, hogy elobb-utobb nelkule is kell jatsszon a csapat, megpedig a legmagasabb szinten.
  Szomoruan olvasom vissza itt a blogon a sportklubos “szagertok” gondolatait…

  • Aztán húsz év múlva lehet, hogy újra föltűnnek a klasszikus 10-esek. A foci játékrendszere állandóan változik. Egy-egy trendi felállásra mindig újabbakkal válaszolnak, a 10-eseket a duplaszűrős megoldással vették ki a játékból, erre a több válasz közül az egyik, egy ötvenes évekbeli ötlet volt és hopp Totti máris centerből lépkedett vissza, mint annak idején Hidegkuti, Csavarodhat oda megint az éppen divatos felállás, hogy ismét egy klasszikus 10-es lesz a megoldás. Szóval minden korban érdekes kérdés volt, hogy hová tegyed a legjobb játékosodat a pályán.

   • Ez igaz, de kozben elmehetne tiz ev a kozepszerusegben, pl. Zeman-fele romantikus es csokonyos jatekfelfogassal. Csak azert hogy bebizonyitsa sok milliard legynek, hogy tevednek a szarral kapcsolatban…

Leave a Reply